Skip to content

Blokk

30 november, 2011

Blokk – ett litet men intressant album.

Av: Andrew Page
Omfång: 72 sidor i svartvitt
Format: 22 × 16 cm, mjuka pärmar
Utgivare: Jippi förlag 2010
Norskt album. 

Det svenska ordet ”hyreshus” är ganska lamt och tråkigt. Byråkratiskt och fantasilöst. Norskans motsvarighet i ordkonstruktionen ”boligblokk” är ett bättre ord. Likaså är det från det ordet som Andrew Page har fått sin titel till detta lilla intressanta seriealbum.

Andrew Page är en norsk britt som föddes, växte upp och studerande konst i England för att sedan, på 90-talet, flytta till Norge då han blev stipendiat på Vestlandets Kunstakademi. I Norge har han sedan stannat och börjat ge ut seriealbum. Debuten kom 2009 med ”Kunsten å knyte en knute”, ett album som belönades med det prestigefyllda Sproing-priset. ”Blokk” utkom ett år senare och är det andra albumet från Andrews hand.

”Blokk” är ett intressant verk. Page är en skicklig vägledare genom albumets många scenbyten inom en tråkig betongkloss till hyreshus och visar upp en lång rad udda människoöden med ensamhet som genomgående tema. På blott några luftiga sidor per lägenhetsinnehavare målar han upp fascinerande porträtt av olika säregna figurer, och trots det ytliga och oftast textlösa berättandet är personbeskrivningarna ofta ganska tankeväckande. Samtidigt är albumet även underhållande och roande, tack vare burlesk humor och de fantasifullt utformade personligheterna.

Andrew Page är en spännande serieberättare och jag skulle gärna vilja se honom och hans underhållande karaktärsskildringar blomma ut i en mastig serieroman. Det skulle kunna bli väldigt, väldigt bra. ”Blokk” är en tunn liten sak som går snabbt att läsa igenom, men den vittnar trots det om en oerhörd talang och potential hos serieskaparen.

Betyg: 4.

Ursprungligen publicerat på Seriefrämjandets webb: http://www.serieframjandet.se/1223

Annonser

From → Recensioner

Kommentera

Kommentera!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: