Skip to content

Hungerhuset

26 november, 2011

Av: Loka Kanarp (berättelse och bild) och C/M Edenborg (berättelse)
Omfång: 126 sidor
Format: 23 x 15,5 cm, inbunden
Utgivare: Kolik förlag hösten 2011

Svenska skräckserier blomstrar just nu. Tack vare namn som Kim W. Andersson, Ola Skogäng, Dennis Gustafsson och Larz Krantz har den svenska seriefloran under de senaste åren fått en betydande underavdelning med skräckfokus. Till listan på skräckserieskapare kan man sedan någon månad numera även lägga till paret Loka Kanarp och Carl-Michael Edenborg, som med sin spökhistoria ”Hungerhuset” har skapat en av de allra bästa serierna hittills i denna skräckvåg.

Berättelsens huvudpersoner är systrarna Elsa och Fredrike, som har en problematisk tillvaro i en fosterfamilj. Det antyds att de har haft ett mycket jobbigt gemensamt förflutet, även om läsaren inte får veta särskilt mycket om deras bakgrund. En närmare presentation av dessa flickor – om vad de har varit med om och om deras relation med sin gamla familj, med varandra och med andra människor – skulle kunna ha gjort berättelsen bättre och fylligare. Samtidigt bidrar saknaden av en sådan presentation till att läsaren kastas direkt in i handlingen och att det blir en intensiv berättelse utan döda punkter som verkligen griper tag i läsaren från första till sista sidan. Det ska dessutom nämnas att allt mer tydliggörs om flickornas historia i takt med att berättelsen fortlöper, vilket får sägas vara ett snyggt och välfungerande berättargrepp. Allt som allt fungerar personskildringen egentligen mycket bra, jag skulle bara vilja veta ännu mer om dessa intressanta karaktärer…

Irriterade på sin sociala omgivning under ett trädgårdsparty anordnat av fosterföräldrarna, drar sig flickorna i hemlighet iväg till ett ödehus långt inne i skogen. Detta hus är inte enbart en materiell skådeplats utan tar även över berättelsen och för den framåt. Huset berättar för läsaren om en stor hunger, hunger på besökare att sluka. Något även systrarna kommer att bli varse om.

Hungerhuset är en mycket skrämmande serieroman, men skräckinslagen är i regel subtila. Blod och våld saknas nästan helt. Istället rör det sig om en psykologisk thriller, där spänningen och rädslan skapas med små medel och en konstant hotfull stämning. Detta är mycket skickligt utfört av C/M Edenborg och Loka Kanarp, som genom hela albumet lyckas mycket väl med att förmedla skrämmande stämningar och den obehaglig atmosfär som genomdryper hela albumet. Avsnittet där Fredrike, den äldre systern, har förändrats och detta gradvis upptäcks av den skräckslagna lilla Elsa är genialt berättat och ett typexempel på den psykologiska och lätt dolda skräck som är berättelsens huvudinslag. Det har inte skett någon fysisk förändring och det hela är inledningsvis något som tydliggörs via variationer i kroppsspråk, hotfulla blickar och andra små saker. Bildspråket är i detta läge perfekt konstruerat och teckningarna talar för sig själva.

Teckningarna är enkla men proffsiga, snygga och tydliga. De låter friktionsfritt berättelsen rulla på och bidrar även till stämningskänslan. Detta är mycket tack vare den vackra färgläggningen. Det rör sig om fylliga svarta fält och dovt gult i olika nyanser, som skapar en stämningsfull atmosfär. Jag ska inte försöka ge mig på färglära och färgsymbolik, sådant kan jag inte, jag kan bara säga att jag känner att svartgult känns som en mycket passande kombination som harmoniserar med berättelsen. Framför allt är det riktigt snyggt och albumet blir inte bara en bladvändare utan även en verklig estetisk upplevelse.

Sida ur Hungerhuset. De två stackars systrarna presenteras framför en stilren och stämningsfullt färglagd bakgrund..

Hungerhuset är en stark berättelse. Systrarnas öden berör verkligen. Samtidigt stegras spänningen konstant genom hela albumet, tills det når ett omfattande klimax i historiens upplösning. Att kombinera en känslofylld skildring av ett par syskons trasiga liv och relationer med en otäck spökhistoria är riktigt lyckat. Detta leder till att det blir en mångsidigt serieroman, med både emotionellt djup och karaktärer man på allvar bryr sig om som läsare, såväl som riktigt välgjord underhållning i form av spänning, rädsla och skräck.

Kanarps och Edenborgs album både skrämmer och berör. Det är en riktigt skarp serieberättelse som engagerar läsarna på flera plan. Rekommenderas verkligen.

Betyg: 4,5

Annonser

From → Recensioner

Kommentera

Kommentera!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: