Skip to content

Full sysselsättning

26 november, 2011

Full sysselsättning – ett hejdlöst roligt album

Av: Pontus Lundkvist
Omfång: 134 sidor i färg
Format: 23,5 x 17 cm, mjuka pärmar
Utgivare: Galago 2011

Sveriges mest hyllade seriesatiriker får nog sägas vara Liv Strömquist. Och jag säger verkligen inte att det är oförtjänt, men personligen sätter jag Pontus Lundkvist högre. Lundkvist är oftast ett strå vassare än Strömquist och framför allt betydligt roligare, något han visar prov på i samlingen ”Full sysselsättning”.

”Full sysselsättning” är ett hemskt roligt album. Och då menar jag verkligen hemskt, både i betydelsen att det är väldigt, väldigt roligt och i betydelsen att skämtens innehåll är av att hemsk karaktär.  Albumet är nämligen sprängfyllt med rå humor och den råa humorn är egentligen den enda gemensamma nämnaren mellan de olika kortserier och skämtteckningar som albumet består av. Lundkvist pendlar nämligen kors och tvärs mellan olika satiriska uttrycksformer och även små saker som inte ens är satiriska utan bara rått och grovt humoristiska.  Det här albumet innehåller såväl allvarliga analyser av typen hur hatet präglar dagens Sverige som riktigt grova sexskämt utan djupare mening. Lundkvist räds inte för att skildra moderater som barnamördare, nekrofiler, nazister och utövare i ultravåld i en dystopisk satirserie om ett framtida borgerligt samhälle.

Från "Full sysselsättning".

I skrift kan detta verka som blott en löjlig och substanslös provokation, men Lundkvists satir är så mycket mer än så. Han har alltid en väl underbyggd poäng och det finns alltid en tänkvärd botten i hans serier. Men istället för att bli undervisande och föreläsande i sina satirserier, ösa på med fakta och skriva läsaren på näsan om vad hon borde tycka, väljer Lundkvist att ösa på med mängder av rå humor istället. Visst, det kan ge en infantil, omogen och oseriös prägel på serierna, men framför allt skapar det riktigt god underhållning. Med det råa skrattet som vapen når Lundkvist betydligt längre än vad han skulle göra som ordinär, mer slätstruken och lite tristare satiriker. Genom att  roa läsaren med grov humor som hon inte alls förknippar med några politiska sammanhang, lyckas Lundkvist göra serier och skämtteckningar som är väldigt direkta, med innehåll som är enkelt att ta till sig som läsare.

Allt är dock inte bara rå humor. Ett av de intressantaste inslagen i albumet är istället en serie autentiska intervjuer Pontus Lundkvist gjorde med några sverigedemokratiska och borgerliga nätanhängare efter valet i fjol. Här driver Lundkvist inte på något vis med personerna, utan låter istället deras uttalanden stå för sig själva, något de klarar mycket väl. Det rör sig om en skrattretande blandning av total brist på kunskap om ämnena de talar om och en helt omatchande entusiasm inför samma ämnen.

Sammanfattningsvis är detta ett väldigt, väldigt roligt album som även är tankeväckande och intelligent. Rekommenderas å det grövsta.

Betyg: 4,5.

Annonser

From → Recensioner

2 kommentarer
  1. Håkan / Wakuran permalink

    Litet udda användning av begreppet ”utopisk” där, jag tycker det snarare borde vara ”dystopisk”.

  2. Det har du nog helt rätt i. Det är jag som virrar och blandar ihop begreppen. (Och som har Kolik förlags tidningsutgivning färsk och fast i skallen). Ändrar, tackar.

Kommentera!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: