Skip to content

Otto Obscura

23 november, 2011

Stum seriekonst.

OTTO OBSCURA
Av: Anders Brønserud
Format: 275 × 235 mm, hårda pärmar
Omfång: opaginerad, ca 120 sidor i svartvitt
Utgivare: Politisk Revy 2010
ISBN: 978 87 7378 332 0
Danskt album. 

Pantomimseriens historia är en gammal nordisk framgångssaga. I Sverige och Danmark har ordlöshet skickligt använts av serieskapare som Oscar Jacobsson (”Adamson”, en av Seriesveriges få riktiga internationella framgångar) och Henning Dahl Mikkelsen (”Ferd’nand”). Men under de senaste decennierna har det varit ganska dött på den nordiska pantomimseriefronten. Visst, Jason har seglat upp på alternativseriemarknaden och blivit en gigant med sina huvudsakligen ordlösa serier – och det vore naturligtvis tjänstefel att behandla nordiska pantomimserier utan att nämnda honom – men vad gäller serier i den humoristiska pantomimserietraditionen, med sina rötter i dagspressen, har det stått ganska stilla. I Danmark har traditionen på senare år dock tagits upp och förts vidare av Anders Brønserud, mannen bakom ”Otto”.

I Sverige är Brønserud och ”Otto” tyvärr rätt okända. Komika gav ut den lilla pocketboken ”Otto jacta est” med några seriestrippar 2008, men annars har det varit helt tyst. I hemlandet har han dock fått desto mer uppmärksamhet, och det lyxiga albumet ”Otto Obscura” blev kronan på verket (hittills) i slutet av 2010.

”Otto” är i grunden samma typ av serie som ”Ferd’nand” och ”Alfredo”. Brønserud höll sig ursprungligen till fyra likstora rutor i strippar och skapade medelst dessa ordlösa små skämtserier. Han behärskar utan problem pantomimseriens visuella språk och klarar effektivt av att skapa humor med små medel, på samma sätt som sina föregångare vars berättartradition han skickligt fört vidare. Han är dessutom mycket driven tecknare som med några få välkomponerade linjer samt svarta och vita ytor lyckas skapa stilrena och vackra seriestrippar.

Men Brønserud har inte bara fört pantomimserietraditionen vidare – han har även skickligt revolutionerat det stumma serieberättandet!

Redan med de tidigare stripparna har han stått på egna ben och tydligt särskiljt sig från sina föregångare, tack vare den mystiska tillvaro som bollfiguren Otto befinner sig i, någonstans mellan dröm och verklighet, där ständiga miljöbyten och udda skeenden är vardag. Likaså har skämten inte varit centrala och den humor som förekommit har ofta varit mörk och tydligt annorlunda mot den trevliga familjehumorn i de gamla pantomimserierna. Tillsammans med den betydligt äldre ”Mannen som gör hvad som faller honom in” av OA har ”Otto” stått utanför mainstreamhumorn inom pantomimserierna.

I och med albumet ”Otto Obscura” tar Anders Brønserud ytterligare ett rejält kliv bort från de klassiska pantomimseriestripparna. Ordlösheten, de karakteristiska teckningarna och tematiken finns fortfarande kvar, men han har nu övergett låsningen till strippformatet och det konstanta användandet av fyra likstora rutor. Nu svävar han ut i små stumma berättelser över flera sidor och utforskar skickligt på olika sätt mediets oerhörda möjligheter. Hans nytänkande och uppfinningsrikedom liknar den Joakim Pirinen har uppvisat. Den rena humorn har nu fått flytta ut i periferin, även om den absolut finns kvar och och stundtals under albumläsningen seglar upp och framkallar skratt. Brønserud fokuserar numera främst på fantasieggande, vackert berättade och tankeväckande, intressanta skildringar av vitt skilda händelseförlopp. Han behärskar numera pantomimserien och dess möjligheter till fulländning. Med små medel lyckas han fantastiskt väl med att vackert måla känslor, händelser och karaktärer.

Det är omöjligt att riktigt beskriva det här albumet och dess många olika sidor. Samtidigt som det stundtals är absurdistiskt roligt så är det stundtals djupt tankeväckande, samtidigt som det är allvarligt och rörande så är det lekfullt och lättsamt. Samtidigt som det berättar effektivt och rakt på sak så använder det sig av vackert utformade bildmetaforer, samtidigt som det skickligt och friktionsfritt faller in i en gammal klassisk tradition är det oerhört originellt, särpräglat och nytänkande. Och allt detta smälter ihop till en fröjd för öga och sinne. Mycket fascinerande. Anders Brønserud är en otroligt skicklig serieskapare. Albumet ”Otto Obscura” trollbinder läsaren med sina intressanta, särpräglade serier, som trots ordlösheten lyckas säga så oerhört mycket, och som trots de svart-vita teckningarna lyckas vara så färgstarka. Mästerligt.

Betyg: 5.

Denna recension publicerades ursprungligen på Seriefrämjandets webb: http://www.serieframjandet.se/1226

Annonser

From → Recensioner

Kommentera

Kommentera!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: