Skip to content

Utopi magasin nr 1 2011

14 november, 2011

Det första numret av Utopi, den roligaste nyheten bland svenska serietidningar på mycket, mycket länge.

Manus och bild: Jan Bielecki, Karl 
Johnsson, Aurora Walderhaug, Lina 
Neidestam, Nancy Peña, Lisa Medin, 
Lars Krantz, Elin Fahlstedt, Fabian 
Göranson   
Chefredaktör: Fabian Göranson

Inlaga: 132 sidor, färg
Förlag: Kolik förlag
ISBN: 9789186509057 
ISSN: 2000-687x
Utgivningsdatum: mars 2011
Cirka-pris: 89 kr

Ända sedan Kolik förlag i september förra året offentliggjorde sina planer för Utopi magasin har jag sett fram emot att äntligen få hålla den fysiska första utgåvan i min hand. Informationen som spreds runt bland seriefans berättade om något som verkade oerhört tilltalande, ett magasin med svenska originalserier av fantasieggande och episk typ. Detta med avsikten att bryta den av socialrealism och självbiografi präglade 00-talstrenden bland svenska alternativserieskapare. Dessa seriegenrer är visserligen inga jag har någonting emot, men omväxling och variation förnöjer alltid. Överhuvudtaget lät det dessutom mycket, mycket intressant med en mastig svensk antologiproduktion i väldistribuerat tidningsformat, oavsett innehållets serietyp. Och vem mår inte bra av lite verklighetsflykt ibland?!

Förväntningarna från min sida har alltså varit mycket höga. Nästan lite nervöst började jag därför läsa i detta första nummer, orolig över att de inte skulle infrias. Denna oro skulle dock visa sig omotiverad. Utopi är suverän! Tidningens serier är välskapade, fängslande och snygga, och de lyckas verkligen vara fantasieggande på ett härligt förföriskt vis. Precis som bra serier av den här typen ska vara. Man slukas av de suggestiva fantasimiljöerna och serieskaparna får en att köpa alla verklighetsfrångående element rakt av. De vackra och intressanta serieberättelserna tar med läsaren på en trevlig resa till främmande miljöer, fantastiska världar och spännande situationer man aldrig kommer uppleva själv. “Ingen kommer undan eskapismen!” berättar en text på omslaget. Och det stämmer.

Innehållet pendlar obehindrat mellan vitt skilda områden. Läsaren kastas från Karl Johnssons vackert välkomponerade historia om en flickas blodiga levnadsöde i en vikingatidsliknande miljö, via Lina Neidestams porriga serie med färgglada skogsmiljöer och passionerat snusk, till Aurora Walderhaugs små udda humorserier om Döden. Vidare medverkar till exempel Elin Fahlstedt (“Umbra”) men en söt berättelse om en pojkes längtan efter en lekkamrat, och för den internationella delen står franska Nancy Peña med en fantasifull, intressant och särpräglad följetongsserie, en fristående uppföljare till albumet “Katten och Kimonon”. En riktigt härlig seriekompott!

Allt detta litterära mumsmums är dessutom tryckt på högklassigt papper. Den albumstora tidningens utförande är av mycket god kvalitet och priset – 89 spänn eller ytterligare några tior mindre på nätbokhandlarna – är en patetisk struntsumma i sammanhanget. Ett trevligt artikelsegment består av bland annat en intressant intervju med Elin Fahlstedt och ger ytterligare mervärde. Allt som allt är Utopi magasin helt enkelt superbra.

Jag vågar påstå att det här är det bästa som hänt serietidningssverige sedan Epix förlags tidningsutgivning på åttiotalet. Och det är ett väldigt bra betyg, i siffror en femma närmare bestämt.

Betyg: 5.

Annonser

From → Recensioner

Kommentera

Kommentera!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: