Skip to content

91:an – Den inbundna årgången 1965 – Del 1

14 november, 2011

En gång i tiden var 91:an en riktigt bra serietidning.

91:AN – DEN INBUNDNA ÅRGÅNGEN 1965 – DEL 1
Av: Nils Egerbrandt, Gösta Gummesson, Torsten Bjarre, Elov Persson, Reginald Smythe, Tony Di Preta, diverse skämttecknare
Redaktör: Björn Ihrstedt (samlingens redaktör), Hans Ruta (1965 års 91:an-redaktör)
Omfång: 336 sidor i färg/lingonsylt
Format: 25,5 × 16,5 cm, hårda pärmar
Utgivare: Egmont Kärnan 2010

År 1965 är 91:an en rolig och fräsch tidning med bra serier, som känns extremt vital i jämförelse med dagens trötta produkt. Huvudserien görs sedan några år av den kompetente Nils Egerbrandt (trots att han ännu är gömd bakom ett anonymt “E.” för läsarna), som nu hunnit bli varm i kläderna i rollen som 91:an-tecknare och efterträdare till soldatseriens skapare Rudolf Petersson. Egerbrandt står vid denna tid för en uppfräschning av serien och likaså en kvalitetshöjning efter Peterssons trötta alster från slutet av karriären. Han har utvecklat ”91:an” till en genuint varm och charmig humorserie med bättre utformade karaktärer än tidigare.

Jämte huvudserien är ”Åsa-Nisse” den serie som upptar mest plats i tidningen under denna tid, och med en Gösta Gummesson i högform befinner den sig under mitten av 60-talet i karriärens höjdpunkt. Gummesson har nu helt och hållet hittat formen och är kreativ och engagerad. Han har ett härligt driv i sitt serieskapande och Åsa-Nisse-serierna är fartfyllda och underhållande.

Vidare, med färre sidor än tidningens två huvudnummer, medverkar även Elov Persson och Torsten Bjarre med ”Kronblom” respektive ”Flygsoldat 113 Bom”.

”Kronblom” kommer få en nytänding och bli betydligt bättre om några år, då Elovs son Gunnar tar över. 1965 kämpar dock en sliten Elov fortfarande vidare i slutet av sin fyrtioåriga tecknarkarriär och Kronblom-serierna i dessa 91:an-tidningar är därför inget vidare, tyvärr.

”Flygsoldat 113 Bom” är dock betydligt bättre. Skaparen Torsten Bjarre är tyvärr en ganska underskattad serieskapare, men hans karakteristiska schvung i teckningarna är alltid härligt att se. Visserligen är det på Lilla Fridolf-serien, tillsammans med Rune Moberg, som Bjarre presterade allra bäst, men även ”113 Bom” är en trevlig serie.

1965 års 91:an-tidningar är långt ifrån stor seriekonst. Serierna är kommersiellt producerade utan egentliga konstnärliga ambitioner och de är långt ifrån finkulturellt djupsinniga. Men de är ändå mycket skickligt gjorda och de är onekligen roliga och riktigt bra underhållning! Och det är inte fy skam.

Betyg: 4.

Ursprungligen publicerad på Seriefrämjandets webb: http://www.serieframjandet.se/1230 (död länk)

Annonser

From → Recensioner

Kommentera

Kommentera!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: