Skip to content

Aya från Youpogon 1

12 november, 2011

Aya från Youpogon. Ett förhållandevis okänt album som nominerades till Urhunden 2010.

Manus: Marguerite Abouet
Bild: Clément Oubrerie
Inlaga: 96 sidor, färg
Förlag: Papamoscas bokförlag
ISBN: 9789163363207
Utgivningsdatum: september 2010
Cirka-pris: 229 kr

Den bild vi svenskar får av Afrika präglas nog mycket av den bild som media visar upp. Därför ser många Afrika som en kontinent med enbart svält, fattigdom och andra hemskheter och utan demokratier eller utbildningsmöjligheter. Med seriealbumet “Aya från Yopougon” vill skaparna och utgivarna visa upp en annan bild, vilket tydliggörs i ett förord. “Aya från Yopougon” är därför ingen dyster skildring av tragiska människoöden, det är istället en lättsam skildring av några tjejer i övre tonåren och deras relationer. Skådeplatsen är 1970-talets Elfenbenskusten (vari Yopougon är en stadsdel i Abidjan), men de traditionella berättelserna om tonåringarna, deras liv, bekymmer och glädjeämnen kunde lika gärna ha utspelat sig i New York eller Växjö.

Det här är den första delen av sex på franska, men än så länge den enda på svenska. Att det här albumet efterföljs av fem till känns också logiskt när man avslutat läsningen av det. Marguerite Abouet tycks bara ha börjat nysta i alla karaktärer och deras relationer ännu, som om det var första avsnittet av en såpopera. Som läsare möter man därmed många karaktärer som hastigast i ganska hög fart, utan att man får komma dem särskilt nära. En hel del figurer presenteras och deras inbördes relationer blir hyfsat klara, men någon djupgående personskildring är ännu inte aktuell. Detta förstärks av ett snabbt berättartempo i det blott 96 sidor tjocka albumet.

Med anledning av de ganska ytliga personskildringarna som det bygger på tycker jag därför inte att det här albumet ger så mycket. Men det är mycket möjligt att det tillsammans med de kommande delarna skapar en intressantare helhet.

Tonårsliv i Elfenbenskusten.

Miljön och den bakomliggande kulturen är naturligtvis intressanta. Men eftersom det är den lättsamma tonårsskildringen som fokus ligger på så utgör kulturen oftast inte mer än bakgrund i bildrutorna, och den skapar sällan något särskilt intresse. Och ett lättsamt såpoperaliknande tonårsdrama i afrikansk miljö är fortfarande ett lättsamt såpoperaliknande tonårsdrama.

Jag hade förväntat mig mer av ett Urhundennominerat album, kanske är det också därför den här recensionen blir ganska kritiskt hållen. Men “Aya från Yopougon” är för den skull inget dåligt album. Tvärtom innehåller det en ganska trevlig historia. Abouet berättar kompetent och med värme och Oubreries teckningar matchar bra med berättelsen. Det har potential att bli riktigt bra, om distansen till karaktärerna minskar i de följande albumen.

Slutligen måste jag hacka lite på förlaget som okänsligt valt att ersätta originalets handskrivna text, och dess harmoni med serien, med anskrämliga Comic Sans. Otroligt inkompetent!

Betyg: 3.

Annonser

From → Recensioner

Kommentera

Kommentera!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: