Skip to content

Ett anstötligt liv 2

11 november, 2011

Ett anstötligt liv 2.

Manus och bild:
Joakim Lindengren
Inlaga: 64 sidor, 
varav 8 i färg 
Förlag: Optimal press 
ISBN: 9789185951222 
Utgivningsdatum: december 2010 
Cirka-pris: 110 kr

Joakim Lindengrens humoristiska ensidesserier under rubriken “Ett anstötligt liv” har i snart tio år publicerats i Faktum, de hemlösas tidning i Göteborg. Det första samlingsalbumet utkom 2007 och här är nummer 2.

Att göra humorserier om hemlösa kan vara ett svårt uppdrag. När man skämtar om hemlösa och hemlöshet finns risken att man framstår som empatilös, men det är en risk Joakim Lindengren tveklöst klarar sig undan. “Ett anstötligt liv” driver visserligen med hemlösa figurer, men det görs med hjärta. Karaktärerna är skickligt utformade till att vara människor som man känner med, likväl som humoristiska personligheter att roas av. Lindengren pendlar dessutom effektivt och problemfritt mellan att driva med de olika hemlösa personligheterna, och att samhällssatiriskt, ur hemlöshetens perspektiv, driva med styrande politiker, vilket resulterar i en rolig och charmig humorserie med hjärna.

Just de samhällssatiriska avsnitten är mina favoriter. Lindengren är mycket träffsäker när han driver med dumma kostymnissar högt upp på karriärstegen som saknar inblick i verkligheten. Självaste Reinfeldt förekommer bland annat i flera avsnitt, skickligt och bitskt gestaltad som en imbecill Alfons Åberg-figur.

Likaså är även de mer rent humorbaserade avsnitten oftast bra och allt som allt är det här albumet god underhållning, men med en dos eftertanke.

Lindengren har varit en aktiv serieskapare sedan 80-talet och han är vid det här laget en erfaren och driven tecknare. Hans teckningskonst är inget särskilt extraordinärt, men han är onekligen skicklig och teckningarna harmoniserar bra med berättandet.

Betyg: 4

Annonser

From → Recensioner

Kommentera

Kommentera!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: