Skip to content

Skäms du inte?

5 november, 2011

Skäms du inte?

Manus och bild: Dany 
Inlaga: 72 sidor, färg 
Förlag: Albumförlaget 
ISBN: 9789186783006 
Utgivningsdatum: februari 2011 
Cirka-pris: 125 kr

Någon form av erkännande ska Albumförlaget väl ha för att de återupplivar en i övrigt ganska död typ av kulturyttringar – lättsam gladporr i form av skämtteckningar och serier. Efter det att storhetstiden för 70-talstidningar som En rolig halvtimma och Helgarv tog slut, har det varit ont om den här typen av teckningskonst på den svenska marknaden. Men det vill Albumförlaget råda bot på, med det här seriealbumet. Huruvida det är ett hedervärt initiativ eller ej kan i allra högsta grad diskuteras, men någon form av kulturgärning är det i alla fall.

I övrigt har jag inte så mycket positivt att säga om det här albumet. Dany är visserligen en mycket kompetent tecknare och albumet är tekniskt välgjort och tryckt på mycket bra papper, men det förändrar inte det faktum att det här inte är någonting annat än skräp i lyxförpackning.

De små serieberättelserna är ointressanta och förutsägbara och karaktärsskildringarna är oerhört platta. Alla de olika kvinnorna som figurerar i albumet är likadana, bimbos helt utan egentliga karaktärsdrag, och ingen av männen har någon egenskap utöver en gränslös kåthet.

Till albumets försvar kan man förvisso nämna att Dany knappast haft intentionen att göra djupsinniga serier med intressanta karaktärsskildringar och välskrivna berättelser. Hans mål med serieskapandet i Skäms du inte? har så klart varit att göra små roliga ensidesserier och skämtteckningar i fräckisanda. Men inte heller humorn är något vidare. Skämten är för det mesta platta och föga roliga och dessutom förstår man ofta vad som ska hända, mer eller mindre, redan efter några rutor, eftersom serierna och poängerna är synnerligen ensidiga.

Som ren porr betraktat konkurreras detta lyxiga seriealbum enkelt ut av internets överflöd av gratisporr. Det har inte några egentliga mervärden som internetporren saknar. På de stora porrsidorna på nätet finns det dessutom en stor bredd av olika typer av porr, en bredd som helt saknas i det här ensidiga albumet.

Det är endast om jag betraktar albumet enbart som en provokation som jag kan se det som någorlunda lyckat. Att det skämtas om våldtäkt under gladporrens täckmantel tycker jag är smaklöst och att Dany slösar sin tecknarbegåvning på att göra såna här skräpiga serier är synnerligen provocerande. Albumförlaget har annars visat sig vara ett mycket intressant förlag, men detta är ett riktigt bottennapp.

Betyg: 1

Annonser

From → Recensioner

Kommentera

Kommentera!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: