Skip to content

Simons katt – På andra sidan staketet

5 november, 2011

Simons katt. Gullig men menlös.

Manus och bild: Simon Tofield
Inlaga: opaginerad, ca 240
Förlag: Brombergs
ISBN: 978 91 7337 239 8
Utgivningsdatum: januari 2011
Cirka-pris: 129 kr

De små animationerna med ”Simon’s Cat” har blivit mycket populära på nätet. Med sina 50 miljoner fans på youtube har de gulliga kattfilmerna rönt stor framgång för skaparen Simon Tofield och därför har de små historierna även spritt sig till ett par samlingsböcker med serier och bilder.

Jag har lite svårt för serier som bygger på gullighet. Efter att ha växt upp med att läsa förfärliga ”Laban” i morgontidningen har jag naturligt nog utvecklat ett visst agg mot serier som bygger på djurs eller småbarns gulliga och söta upptåg. Jag har helt enkelt svårt att se menlös gullighet som ett egenvärde som man kan bygga en hel serie på.

Serierna i ”Simons katt” balanserar lite på gränsen till vad jag tycker är en okej mängd gullighet. Ibland blir det bara innehållslöst trams utan någon annan poäng än att katten är söt, men oftast håller serierna måttet och har någon humoristisk poäng utöver gullandet. För det mesta är det roligt och Tofield besitter onekligen en stor hantverksskicklighet när det gäller serieskapande. Berättandet flyter på bra och teckningarna är visserligen enkla, men också fina, tydliga och varmt karaktärsmålande.

Men hur stor hantverksskicklighet Tofield än besitter så ändrar inte det på faktumet att ”På andra sidan staketet” i det stora hela känns ganska meningslös och lite tråkig. Det tunna konceptet blir snabbt ganska ointressant och berättandet blir efter ett tag lite monotont och tämligen intetsägande. ”Simons katt” passar nog bättre som små youtubeklipp än som ett helt seriealbum.

Därför blir det inte mer än en tvåa. Men om du är kattälskare kan du nog höja betyget ett par snäpp. Detta tack vare det igenkänningsvärde jag går miste om och det ständiga gullandet som jag inte riktigt lyckas uppskatta på samma sätt som andra antagligen kommer att göra.

Betyg: 2/5

Annonser

From → Recensioner

Kommentera

Kommentera!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: