Skip to content

Glimtar

5 november, 2011

Glimtar av Rikke Bakman

Manus och bild: Rikke Bakman
Inlaga: 288 sidor, färg
Förlag: Optimal press
ISBN: 9789185951239
Utgivningsdatum: januari 2011
Cirka-pris: 200 kr

Till att börja med är det här en snyggt designad bok. Liten och kvadratisk (17 x 16,5 cm) med ett charmigt barnfotografi från 80-talet som omslag har den ett intresseväckande utseende, och med nästan fyra centimeters tjocklek blir den smått kubformad och drar till sig blickar. All text på omslaget, inklusive förlagsloggan på ryggen, är barnsligt handskriven, något som går bra ihop med det söta, leende barnet på omslaget och ger ett snyggt intryck och en vacker bok. En mycket lyckad formgivning.

Serien “Glimtar” är en intressant liten sak. Hela boken berättar om en enda sommardag i en sexårig flickas liv och handlingen utspelar sig vid Nordsjön i norra Danmark på 80-talet. Dagen bjuder på vardagliga sommarlovseskapader i form av till exempel strandbesök, glassätande, bilturer och sökandet efter bortsprungna husdjur. “Glimtar” berättar kronologiskt från morgon till kväll, med en serieruta per sida, och allting ses från den sexåriga flickans perspektiv. Bilderna är naivistiska och färglagda med krita, ritade som om de vore gjorda av barn, vilket ger en charmig effekt, matchar bra med innehållet och förstärker intrycket av att berättelsen ses genom flickans ögon.

“Glimtar” är självbiografisk och huvudpersonen, flickan, föreställer Rikke Bakman själv. Det har nog bidragit till att boken känns så genuin i sin skildring av ett litet barns syn på sina upplevelser och på världen omkring. Berättelsens innehåll och teckningarna harmoniserar mycket väl och ger ett vackert innehåll till den vackra boken.

Det här är en trevlig läsupplevelse av feel good-karaktär, med charm och hög igenkänningsfaktor.

Betyg: 3,5

En sida ur Glimtar. Naivistiskt berättade barndomsminnen.

Annonser

From → Recensioner

Kommentera

Kommentera!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: